3 goede redenen waarom u uw foto’s, negatieven, dia’s en video’s laat digitaliseren

Foto’s van vroeger, ze hebben een grote emotionele waarde. Ze tonen een periode die voorgoed achter ons ligt en momenten die we niet meer over kunnen doen.

Nog daargelaten dat het handig is om analoge foto’s ook digitaal te hebben, is het tevens een manier om ze tegen de tand des tijds te beschermen. Om maar te zwijgen van rampen zoals brand …

Daarnaast heeft een gedigitaliseerd archief als voordeel dat je er makkelijker in kunt zoeken dan in de spreekwoordelijke schoenendoos. Zo kun je snel wat foto’s ‘misbruiken’ voor een zilveren bruiloft of een verjaardag. Ten slotte kun je oude foto’s, die vaak vergeeld of versleten zijn, met behulp van software oppeppen zodat ze er weer prima uitzien. De verbeterde versies kun je opnieuw (laten) afdrukken, waardoor ze een tweede leven krijgen.

Er zijn vele goede redenen te verzinnen waarom u uw foto’s, negatieven, dia’s en video’s laat digitaliseren.

U krijgt de voor mij 3 belangrijkste reden om dit te doen

1. De tand des tijds doorstaan

Waarschijnlijk bent u het al tegen gekomen. Door de ontwikkelingen in technologie wordt het steeds lastiger om uw analoge opnames af te spelen of afgedrukt te krijgen. De tand des tijds heeft ook invloed op het materiaal zelf. Hoe ouder het wordt, hoe kwetsbaarder. VHS banden hebben het zogenaamde “fading” probleem, dat helaas de kleurkwaliteit vermindert.

Voor u het weet is uw dierbare herinnering definitief een onderdeel van het verleden.

2. Het tastbaar houden van uw herinnering

Wat dacht u van schimmel op de geliefde dia’s? Krassen, vocht en stof zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kwaliteit van uw (beeld)materiaal. Door uw materiaal te digitaliseren kunt u uw herinneringen beschermen.

Voorbeeld:

  • Dia’s die bekrast zijn kunnen door ze te scannen weer opgepoetst worden, zodat de krassen verdwijnen.
  • DVD’s gaan veel langer mee en zijn niet zo gevoelig voor kwaliteitsverlies.
  • Het opslaan van de beelden op een harde schijf biedt ook een veilig alternatief na het digitaliseren.
  • U kunt uw oude materiaal laten “opknappen” en veilig stellen voor uw nageslacht.

3. Het belang van de analoge opnames voor de generaties na u

Die schoenendoos vol met oude foto’s, negatieven, filmpjes. Wie heeft hem niet staan, of ziet het regelmatig staan bij (groot)ouders?

De beelden van vroeger, zeldzaam dat die herinneringen nog een keer gezien mogen worden. Veel al is de apparatuur defect of misplaatst. Videorecorders zijn er nog zelden, laat staan de dia- en filmprojector. Hoe leuk is het dat je foto’s van een van je ouders weer terug kan zien, toen zij jong waren. Of de filmpjes van de kinderen en kleinkinderen?

Ook bij minder leuke momenten is het digitaliseren van materiaal een uitkomst. Wat dacht je van een scheiding of bij een overlijden. Wie krijgt er wat? Op deze manier krijgt iedereen een zelfde stukje tastbaar verleden. Het dupliceren van een digitaal bestand is veel handiger en makkelijker dan dat van een analoge beeld- of geluidsdrager