Zonder techniek waren we nergens. Door de jaren heen is er veel veranderd in de scantechniek. In de jaren ’90 van de vorige eeuw waren er al mooie scanners die uitmuntende scans maakten. Eind jaren ’90 kwamen daar de scanners bij met de fabuleuze Digital ICE stof- en krasreductie techniek. Deze konden door een extra infrarode scan van de oppervlakte van het negatief- en/of diamateriaal herkennen waar de beschadigingen of vervuilingen zaten en deze verwijderen. Het mooiste is echter nog steeds een goed negatief zonder stof. Een testvan scanners is ook op deze site te vinden.

GIRLBAD1
Foto zonder kras en stofreductie

GIRLOKNS

 

 

NIKON COOLSCAN

Sinds 2006 werken we met de Nikon Coolscan 4000ED. Een superscanner met een optische resolutie van 4000 DPi ofwel 22 megapixel. Dit is geschikt voor drukwerk tot A2-formaat. Deze scanner is uitgerust met drie filters: Digital ICE4 (stof- en krasreductie), ROC (kleurherstel van vervaagde dia’s) en GEM (korrelreductie van filmmateriaal). Dit alles gebeurt hardwarematig, voordat de scan wordt opgeslagen. Wij werken ook met twee Nikon Coolscan 4000ED scanners

Microtek Scanmaker 9600XL

Voor het maken van scans tot A3 gebruiken wij een Microtek Scanmaker 9600XL. Met deze scanner die alweer een decennium oud is, maken wij nu nog scans die niet geëvenaard worden door de huidige generatie scanners. Hij kan tot A3 negatieven scannen wat redelijk uniek is.

EPSON PERFECTION 750 PRO

De Epson 750 pro heeft een resolutie van 6400 DPI. Deze scanner is net als de Nikon Coolscan uitgerust met Digital ICE4, voor stof- en krasreductie. Hiermee scannen we negatieven die groter zijn dan kleinbeeld en kleiner zijn dan vlakfilm 8×10″.