Betamax was een standaard voor videorecorders en videocassettes. Het systeem werd in 1975 door Sony op de markt gebracht. De concurrentieslag met het VHS-formaat werd verloren en het formaat is niet meer in gebruik (ook Video 2000 van Philips overleefde de strijd niet). Een verbeterde versie van Betamax voor de professionele markt, Betacam, bleef wel in gebruik.

Betacam is een 12,7 mm (½”) brede videoband en analoog videoformaat, ontwikkeld en gelanceerd door Sony in 1982. De consumentenversie van Betacam, de Betamax, heeft in de jaren tachtig samen met Video 2000en VHS gestreden om de standaard voor videorecorders. Deze strijd werd uiteindelijk gewonnen door het VHS-systeem, hoewel het Betamaxsysteem wel beter van kwaliteit is.

Betacam werd de facto beschouwd als de standaard in de professionele uitzendwereld. Een concurrerend systeem is bijvoorbeeld MII van Panasonic. Betacam bestaat zowel in een analoge versie (Betacam en Betacam SP) als in een digitale versie. De analogeversie kunnen we overzetten de digitale(nog) niet.

Maxell_BetacamSP
Betacam banden
betamac band
Betamax band